Tilbake til forside
agurk.jpg

Agurk

Cucurbitaceae

Høsting

Agurk er høsteklar når den er omtrent 30 cm lang, og syltagurk høstes når den mellom 8 og 15 cm lang. Ta de største først, og la de mindre vokse til. Klipp av stilken nærmest mulig hovedgrenen.

Anvendelse og innhold

Både agurk og sylteagurk smaker godt som rå og egner seg utmerket til salater takket være den saftige konsistensen. Agurk består hovedsakelig av vann og inneholder derfor lite kalorier. Men alikevel så inneholder agurk noe vitaminer, mineraler, og kostfiber. Saften til agurk har vist seg å ha en beroligende effekt på huden og blir derfor anvendt i mange kosmetiske produkter. En sjelden gang produserer agurk for mye av –de uvanlig bitre– cucurbitane forbindelser, som er helsefremmende i små doser, men giftige i store mengder.

Lagring

Vanlig agurk er best holdbar ved 8°C, for noen uker. Kjøleskap er ofte for kaldt og gir kuldeskade. Ved sylting oppnår syltagurk en svært lang holdbarhet, men bør konsumeres innen en måned etter åpning av sylteglasset.