Tilbake til forside
bønner.jpg

Bønner

Fabaceae

Høsting

På starten av sesongen kan hele belger høstes når de er mellom 8 og 10 cm lange. Senere på sesongen vil belgene på planten tørke ut og bønnene kan tas ut av dem.

Anvendelse og innhold

I mange land utgjør bønner en viktig del av kostholdet og er grunnlaget for mange retter. Det finnes flere bønnetyper med hver sin ulike tilberedning, men alle er meget næringsrike med et høyt innhold av jern, kostfiber, proteiner og gunstige fettsyrer. Hele belgen kan spises når de er ferske, men bør enten kokes i kort tid eller varmes i stekepannen. Den gode konsistensen forsvinner om belgene overkokes. Tørkede bønner skal først legges i bløt og kokes over lenger tid, avhenging av typen. Linser trengs ikke bløtlegges før bruk, og kan kokes direkte.

Lagring

Tørkede bønner har ubegrenset lagringstid. Ferske belger kan lagres i en til to uker når de ligger kjølig. De kan også forvelles og fryses ned til senere bruk.