Tilbake til forside
pastinakk.jpg

Pastinakk

Apiaceae

Høsting

Pastinakk skal helst høstes etter den første frosten, men kan også høstes før. Ta tak i bladverket nærme roten, vri og dra opp rolig fra bakken. Kutt av bladverket og kast dette i komposten.

Anvendelse og innhold

Av pastinakk er det kun roten man benytter seg av. Pastinakk har en deilig søt smak og fast konsistens. Noe som gjør at den er en ypperlig tilsetning i mange forskjellige retter; dessuten er det en næringsrik tilsetning i maten. Den kan spises både rå og varmebehandlet, og er spesielt godt i gryteretter. Pastinakk har hatt en lang brukstradisjon, men har blitt mindre utbredt etter potetens introduksjon. Det er en svært hardfør plante og kan derfor stå ute på jorden utover vinteren. Da utvikler smaken seg enda bedre, fordi stivelsen i pastinakken omdannes til sukker når den utsettes for frost. Til felles med jordskokk inneholder pastinakk inulin, som er gunstig for sukkersensitive.

Lagring

Om den er uvasket og uten bladverk, har pastinakk en lang lagringstid, best ved 2°C.