Tilbake til forside
fennikel.jpg

Fennikel

Apiaceae

Høsting

Når planten har fått en høyde mellom 10 og 12 cm kan bladverket til fennikel høstes og brukes som krydder i maten. Når fennikel er utvokst, egner bladverket seg ikke som mat lenger; den blir for fiberaktig. Høst fennikel ved å kutte den av ved rotfesten. La roten stå igjen i bakken.

Anvendelse og innhold

Fennikel har en særegen smak som kan minne litt om anis. Den gir en ny smaksopplevelse til maten, og passer spesielt godt til fisk. Dessuten er det en næringrik plante med en lang medisinsk tradisjon. Fennikel hjelper mot mage- og tarmplager. Dessuten stimulerer den fordøyelsen; noe som gjør at fennikel er bra å kombinere med mat som kan være tungt fordøyelig for noen, for eksempel kål og linser. Hele planten er spiselig, og fennikelfrø kan brukes som krydder eller til te. Fennikel kan spises rå som en tilsetning i salaten, men den kan også varmebehandles. Fennikel kan tilsettes i mange forskjellige retter. Ta den gjerne med i en grønnsaksblanding, bruk den i en gryterett eller tilsett den i en suppe.

Lagring

Fennikel børstes av før lagring. Etter det er den holdbar i minst to uker, best ved 2°C.