Tilbake til forside
gulrot.jpg

Gulrot

Apiaceae

Høsting

Gulrot skal helst høstes når den har fått en lengde mellom 13 og 18 cm, men mindre gulrøtter egner seg også godt til konsumering. Ta tak i den grønne toppen nærme roten, og dra opp rolig fra bakken.

Anvendelse og innhold

Gulrot er en meget anvendlig grønnsak, og hele planten er spiselig. Den grønne toppen er en velkommen tilsetning til suppe, og små gulrøtter blir ofte brukt som gourmet mat. Det er selve roten som hovedsakelig brukes som mat. Den søte smaken gjør at gulrot egner seg godt til gryteretter og gratenger, og den saftige konsistensen er nydelig i kaker. Gulrot smaker ypperlig når den er rå, men lar seg også fint varmebehandles. Gulrot inneholder svært store mengder betakaroten som omdannes til A-vitamin i kroppen; et vitamin som bl.a. er svært viktig for øyene våres.

Lagring

Uvasket og uten den grønne toppen har gulrot en lang lagringstid, best ved 2°C. Små gulrøtter har kortere lagringstid. Legg gulrøttene i plast for lengre lagring.