Tilbake til forside
knutekål.jpg

Knutekål

Brassicaceae

Høsting

Høst når knutekål har fått en diameter mellom 8 og 10 cm. Kutt av kålen ved rotfesten, og la roten være igjen i bakken.

Anvendelse og innhold

Alt av planten er spiselig unntatt roten. Bladene kan spises, men det er den runde stengeldelen nederst som man hovedsakelig benytter seg av. Knutekål er enten lilla eller en grønnhvit i fargen, avhenging av sorten. Men begge typene har den samme søte, kålaktige smaken. Knutekål kan kokes eller stekes, men smaker også ypperlig når den er rå og er dermed en fin tilsetning i salaten. Som alle grønnsakene i brassica-familien har knutekål et svært næringsrikt innhold. Den har blant annet et høyt innhold av kostfiber som bidrar til god fordøyelse, og kalium som hjelper med å holde blodtrykket på et jevnt nivå.

Lagring

Knutekål skal ikke vaskes, men må børstes ren før lagring. Med bladverket på kan knutekål oppbevares for flere uker i kjølig forhold. Skal knutekålen lagres over lenger tid må bladverket fjernes. Bladverket kan knekkes av for hånd.