Tilbake til forside
potet.jpg

Potet

Solanaceae

Høsting

Vent til planten har visnet og grav opp potetene ved hjelp av en potetgaffel. Potet kan også høstes når de fortsatt er små. I så fall skal planten dras opp fra bakken slik at de små potetene kan plukkes direkte fra roten. Planterestene skal ikke kastes i komposten.

Anvendelse og innhold

Selve potetplanten er giftig. En sjelden gang utvikler planten en tomataktig frukt; denne frukten er også giftig. Det er kun potetknollene som er spiselige. Potet må varmebehandles før konsumering, men til tross for det er det en svært anvendlig grønnsak. Det har gjort at potet er grunnlaget i mange ulike mattradisjoner. Dessuten inneholder potet mye karbohydrater og kalium. Mye av potetens næring befinner seg faktisk i skallet. Skallet bør alltid spises om poteten vaskes godt før bruk. Nypoteter må spises med skall for å beholde smaken. Om potet har blitt framstilt til mye sollys vil den utvikle grønne flekker; disse er giftige og skal fjernes fra poteten før den brukes. Helt grønne poteter er giftige og må ikke spises.

Lagring

Om den er uvasket, har potet svært lang lagringstid. De skal lagres mørkt, best under 8°C.