Tilbake til forside
rødbete.jpg

Rødbete

Amaranthaceae

Høsting

Rødbete høstes når de har fått en diameter fra 4 cm eller oppover. Til direkte bruk – innen en til to uker – bør betene høstes med bladverket på. For lagring over lengre tid, skal bladverket kuttes av.

Anvendelse og innhold

Hele planten er spiselig. Stilkene og bladene kan stekes eller kokes lett på samme måte som man tilbereder spinat og mangold. Rødbeten bør alltid kokes med skallet på. Etter avkjøling er det lett å fjerne skallet for hånd. Hvis litt av stilken er igjen under kokeprosessen, beholder rødbete fargen sin bedre.Etter at den har kokt, kan man bruke rødbete i mange forskjellige retter. Dessuten blir den en flott, farge- óg næringsrik tilsetning i maten.

Lagring

Rødbete har best holdbarhet ved 2°C. Uvasket og uten bladverk, kan den lagres over mange måneder og utover vinteren. Over tid vil betene vil tørke inn noe, men dette gjør ingenting for selve smaken. Når den syltes, beholder rødbete saftigheten og har en enda lengre holdbarhet.