østerssopp.jpg
← Tilbake

Østerssopp

Pleurotus ostreatus

Høsting

I sitt naturlige habitat vokser østerssopp på stammene av løvtrær og kommer gjerne sent om høsten. Østerssopp kan også dyrkes på andre subtrater som f.eks. halm eller kaffegrut. Når soppen høstes skal den være stor, saftig og ikke vise tegn til inntørkning. Den skal også være fri for skadedyr og mørke flekker. For å løsne soppen kan du knipe den ved rotfestet og vri eller klippe den med saks.

Anvendelse og innhold

Østerssopp er en deilig og smaksrik matsopp. Stilken er kort og hard i konsistensen, men hatten er saftig og myk. I motsetning til mange andre matsopper, beholder østerssopp sin konsistens når den varmebehandles. Den er derfor god til å stekes og perfekt til en stuing. Østerssopp er rik på ulike vitaminer og mineraler; som bl.a. kostfiber – gunstig for fordøyelsen – men også folat, niacin og fosfor som bidrar i energihusholdningen og hjelper mot tretthet og utmattelse.

Lagring

Under luftige og mørke forhold, med en idealtemperatur mellom 0–4°C, kan østerssopp lagres i omtrent 7 dager. Den kan også tørkes og lagres over lengre tid.