brokkoli.jpg
← Tilbake

Brokkoli

Brassicaceae

Høsting

Brokkoli må høstes før den begynner å gå i blomst. Den er høsteklar når hodet har fått en diameter mellom 10 og 18 cm. Kutt av blomsten 5 til 10 cm fra dens underkant. Etter ## Høsting på varme dager, kjøl brokkolien ned i kaldt vann. La den tørke før lagring . Sideskutt kan høstes utover sesonget.

Anvendelse og innhold

Brokkoli er en god og svært næringsrik tilsetning i matlaging. Den bør varmebehandles før konsumering enten ved koking eller ved steking i stekepanne. For å unngå tap av næring foretrekkes dampkoking framfor vanlig koking. Brokkoli kan anvendes på mange ulike måter for eksempel i en grønnsaksblanding, stappe eller i pai. Stilken minnes om asparges i smak. Brokkoli inneholder spesielt store mengder av viktige fytokjemiske forbindelser; de hjelper kroppen med å opprettholde normal cellevekst, og spiller derfor en nøkkelrolle i et helsefremmende kosthold. Brokkoli inneholder spesielt mye av forbindelsen sulforafan; et svært helsefremmende stoff, som bl.a. har antibakterielle virkninger og beskytter mot magesår.

Lagring

Brokkoli kan oppbevares i en til to uker under kjølig forhold, best ved 2°C. Den kan også skjæres i mindre biter, forvelles og fryses ned.