erter.jpg
← Tilbake

Erter

Fabaceae

Høsting

Sukkererter høstes gjerne som ung, når belgene er flate. De har best smak før frosten. Belgene kan knekkes av direkte fra stilken, men unngå at erteplanten blir skadet under høstingen.

Anvendelse og innhold

Sukkererter spises med hele belgen når de er unge. De har en nydelig søt smak og kan spises rå, men kan like godt varmebehandles som –for eksempel– en del av en wokblanding. På åpningen av belgen befinnes et tynnt tråd som er rimelig seig og bør fjernes før man spiser belgen. Om belgene får vokse videre på planten, modnes ertene inn i. I så fall blir belgen oppblåst, og ertene er større og fastere i form. På dette stadiet har belgen blitt for seig til å spise, men ertene inn i belgen kan brukes akkurat som vanlige grønne erter i maten. Av planten kan man også spise blomstene og de nye skuddene på planten. Både nye skudd og ertespirer brukes gjerne i salat eller som pålegg.

Lagring

Ferske belger oppbevares kjølig i en til to uker. Fullvokste erter kan tørkes og lagres over ubestemt tid.