gresskar.jpg
← Tilbake

Gresskar

Cucurbitaceae

Høsting

Kutt av stilken ved hovedgreinen når gresskaren har fått riktig størrelse; dette er forskjellig for hver gresskarsort. Vær forsiktig så gresskaret ikke får skade på skallet under høstingen. Skallet vil bli hardere over tid.

Anvendelse og innhold

Det finnes mange forskjellige typer gresskar og mange ulike måter å bruke dem i matlaging enn kun sylting, som har vært vanlig i Norge. Gresskar kan blant annet brukes i suppe, pai og stappe, eller de kan stekes i oven i tynne skiver. Av planten er ikke bare gresskaret spiselig, men også hannblomsten og unge blader. Særlig frøene kan brukes i maten og inneholder store mengder av ulike viktige næringsstoffer. Frøene smaker spesielt godt etter risting og er en god tilsetning i salater brød og knekkebrød. En sjelden gang produserer gresskar for mye av –de uvanlig bitre– cucurbitane forbindelser, som er helsefremmende i små doser, men giftige i store mengder.

Lagring

Gresskar skal ikke vaskes, men børstes ren før lagring. Den skal ligge luftig, og når stilken har tørket ut, kan gresskar lagres opptil flere måneder. Noen sorter kan modnes videre under lagringstiden.