hodekål.jpg
← Tilbake

Hodekål

Brassicaceae

Høsting

Høst når kålhodet har fått en diameter mellom 15 og 20 cm og har en fin kompakt form. Kutt av under de første bladene som ligger på undersiden av kålhodet. Resten av planten kan kuttes av og legges i komposten.

Anvendelse og innhold

Hodekål, eller hvitkål, har hatt en svært lang brukstradisjon, både som mat, men også som medisin. Man kan bruke hodekål i mange forskjellige retter, men den bør varmebehandles før konsumering. Hodekål har et svært høyt innhold av såkalte fytokjemiske forbindelser; de hjelper kroppen med å opprettholde normal cellevekst, og spiller derfor en nøkkelrolle i et helsefremmende kosthold. Noe som har gitt hodekål sin status som medisinsk plante. For å bevare næringsinnholdet, foretrekkes dampkoking og steking fremfor koking i vann. Hodekål egner seg også utmerket til fermentering. Under fermenteringen dannes en helt egen smak, og ingenting av næringen vil bli tapt. Næringsinnholdet vil faktisk utvikle seg enda mer under fermentering.

Lagring

Hodekål kan lagres over lenger tid under kjølig forhold, best ved 2°C. Gjennom fermentering får hodekål en svært lang lagringstid.