Savoykål
Brassicaceae
Høsting
Høst når kålhodet har fått en diameter mellom 15 og 20 cm, og har blitt kompakt i formen. Kutt av under de første bladene som ligger på undersiden av kålhodet. Resten av planten kan kuttes av og legges i komposten.
Anvendelse og innhold
Savoy ligner mye på vanlig hodekål i både smak og bruk, men dens vakre tekstur gjør den til et spennende element i maten. Den lar seg lett blande i mange forskjellige retter og er spesielt godt i en grønnsaksblanding, men den bør varmebehandles før konsumering. Teksturen til savoy gjør at bladene er litt elastiske, den er derfor utmerket til å lage fylte kålruller av. Savoy er en meget næringsrik grønnsak og inneholder dessuten helsefremmende fytokjemiske forbindelser. For å bevare mest av næringsinnholdet, foretrekkes dampkoking og steking fremfor koking i vann.
Lagring
Savoykål kan lagres over lenger tid under kjølig forhold, best ved 2°C.