Blomkål
Brassicaceae
Høsting
Blomkål må høstes før den begynner å gå i blomst. Den er høsteklar når hodet er fast i formen og har fått en diameteren mellom 10 og 18 cm. Selv om den ikke er helt kompakt er den fin i smaken. Kutt av under de første bladene som ligger på undersiden av blomsten. Blomkål kan bli gul i sterk sol, men dette påvirker ikke smaken.
Anvendelse og innhold
Av blomkålplanten er det kun blomsten som skal spises, men den kan man bruke på mange ulike måter i matlagingen. Blomkål kan spises rå, kokes, stekes eller lages suppe av. Den milde, men gode smaken gjør at den passer til mange ulike retter. Det finnes også blomkål i andre farger, som er like gode, men disse fargene forsvinner ofte under koking. Blomkål er en meget næringsrik grønnsak og inneholder dessuten helsefremmende fytokjemiske forbindelser, som flere av de andre grønnsakene i brassica-familien.
Lagring
Blomkål kan lagres over lenger tid under kjølig forhold, best ved 2°C. Eventuelt kan den skjæres i mindre biter, forvelles og fryses ned.